Elke keer als ik iets hoor over een eerste indruk, zakt de moed me al in de schoenen. Ik voel me vaak geremd in situaties met onbekenden en onlangs zei een collega dat ik veel leuker blijk te zijn dan zij op het eerste moment dacht. Nu heb ik binnenkort een sollicitatiegesprek.

En nu denk je… Dat gaat fout, want men moet jou beter kennen om je op waarde te schatten. Maar hoezeer je ook je best doet om een bepaalde eerste indruk te maken, mensen weten redelijk snel wat voor vlees ze in de kuip hebben. Het blijkt dat we binnen 30 seconden een goed beeld krijgen. Voornamelijk bepaald door non-verbale informatie zoals lichaamshouding, oogcontact en oogopslag, stem, accent, kleding etc. Dit wordt op een onbewuste, intuïtieve manier verwerkt. Maar je hoeft echt niet te wanhopen, want wat is er mis met iemand die rustig is en even tijd nodig heeft om de kat uit de boom te kijken? Mits je niet op een baan als vertegenwoordiger solliciteert, lijkt het mij geen enkel probleem. Sterker nog, voor veel functies zijn dat prima eigenschappen. Niet impulsief, weloverwogen en rustig. Probeer je dus vooral niet anders voor te doen dan je bent. Als je niet zo bezig bent met de vraag of je wel goed overkomt, maak je trouwens de meeste indruk. En nog een extra argument om wat meer te ontspannen in vreemde gezelschappen. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de mensen jou leuk vindt, 30% neutraal is en 30% jou sowieso niet heel geweldig vindt. Gelukkig maar, want anders vielen we allemaal op dezelfde.

Natuurlijk raad ik je aan je inhoudelijk goed voor te bereiden en kleding te kiezen waarmee je op safe gaat. Neem een positieve houding aan, glimlach en zorg dat je zelfverzekerd overkomt. En daar speelt je lichaamshouding een belangrijke rol. Deze heeft een duidelijke invloed op hoe je je voelt. Wij denken vaak dat onze stemming onze houding beïnvloedt. Maar het werkt ook andersom. Sta je met je hoofd wat naar beneden en zijn de schouders laag dan voel je je meteen wat treuriger. Probeer dat maar eens. Kijk maar eens naar de TED talk van Amy Cuddy. Zij heeft onderzoek gedaan naar de invloed van lichaamshouding op ons zelfvertrouwen. Mensen die 2 minuten lang een power pose aannamen voorafgaand aan een sollicitatiegesprek bleken zich door een andere houding meteen krachtiger te voelen. Een beetje “Fake it till you make it’’ dus. Of zoals mijn oma vroeger zei: “Ai niks bint en ie loat niks blieken, bin ie twee keer niets“.

Eerder verschenen in Tubantia