Sinds onze verhuizing hebben wij bij ons bedrijf flexplekken. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen uit angst voor een inflexibele senior door te gaan, maar ik heb er moeite mee. Het meest mis ik nog mijn directe collega’s.
Ik vind jouw reactie niet zo vreemd of ouderwets. De meeste mensen vinden een vaste werkplek prettig. Of moeten op z’n minst wennen aan het feit dat die er niet meer is. Wij zijn nu eenmaal gewoontedieren. Doe morgen voor de grap je schoenen maar eens in andere volgorde aan, dat voelt al vreemd. De meningen over de flexplek zijn verdeeld. Uit het onderzoek van onder andere TNO, bleken medewerkers met een vaste eigen kamer productiever zijn dan collega’s op een flexwerkplek. Een ander onderzoek gaf aan dat, na een gewenningsperiode, de flexplek voor 80 procent van de medewerkers geen probleem is.
Natuurlijk is het zo dat er zonder vaste werkplek meer dynamiek ontstaat, je zit iedere keer bij andere mensen. Dit stimuleert communicatie en kennisuitwisseling. Vaak is vanuit efficiency gedachte de flexplek zo gek nog niet, maar het ligt er ook aan hoe het voor jou persoonlijk is. De één zal er ook meer moeite mee hebben dan de ander. Mijn ene dochter zit altijd midden in de huiskamer te studeren. Telefoon onder handbereik, hoe veel lawaai er ook is; geen probleem voor haar. De andere dochter wil het liefst zo min mogelijk prikkels; die zit ( voor zover ik weet) rustig op haar kamer.
Mocht jij je snel afgeleid voelen, dan is het wellicht handig een stilte plek op te zoeken of meer thuis te werken. Maar ik lees dat je vooral je collega’s mist. Dit is een veel gehoorde klacht. Veel organisaties gaan uiteindelijk toch terug naar vaste plekken voor teams. Juist het overleg tussen neus en lippen door, even snel informeel met elkaar schakelen wordt gemist. Je kunt natuurlijk ’s ochtends vroeg met elkaar als eerste alvast je ‘handdoekje’ in de vorm van je laptop neerleggen. Niet echt volgens de flexplek gedachte natuurlijk. Beter is het dus om met elkaar vaste momenten af te spreken waarop je als team met elkaar spreekt en contact hebt.
Wees vooral niet bang aan te geven wat voor jou of jouw team het beste werkt en laat je hierbij vooral niet weerhouden, door de gedachte dat je te weinig flexibel bent. Mogelijk is over tien jaar de flexplek alweer passé. Misschien ook niet. Kijk wat voor jullie het beste werkt. Denk aan dit advies: Onderzoek (wen aan) alles en behoudt het goede.