Ik ben 53 jaar en inmiddels een jaar werkloos. Ik heb al zoveel gesolliciteerd, zonder resultaat, dat ik de moed nu definitief heb opgegeven. Ik heb een goede opleiding en veel ervaring maar mijn leeftijd doet mij de das om.

Afgelopen week werd de 70ste verjaardag van minister Ivo Opstelten uitgebreid gevierd in Den Haag. Zaterdag was er het programma Beatrix Bedankt, voor de koningin die tot haar 75ste in functie was. Zie hier de voorbeelden uit de praktijk, die bewijzen wat ook uit onderzoek naar voren komt: Wij mensen bereiken de top rond het 70ste levensjaar. Dan zijn onze sociale en communicatieve vaardigheden, intuïtie en wijsheid op het hoogtepunt. Mooie geluiden, ook voor mij (afgelopen jaar 50 geworden).

Helaas blijkt het in de praktijk lastig na je 50ste op de arbeidsmarkt. Jij hebt het gevoel, en velen met je, dat je bijna definitief afgeschreven lijkt. Natuurlijk speelt de economische situatie een belangrijke rol. Het is voor heel veel mensen lastig. Solliciteer je nu, dan zijn er velen met je en is het lastig je te onderscheiden. Op het moment dat er meer dan 100 brieven binnenkomen, wordt er vaak een snelle schifting gemaakt op basis van opleiding, ervaring en helaas ook leeftijd. Jammer, want een bedrijf met werknemers in diverse leeftijdsgroepen floreert beter (onderzoeken bevestigen dit).

Je hebt te maken met vooroordelen en stereotyperingen. We kunnen nog zo hard roepen dat ouderen meer ervaring hebben, minder verzuimen, sociaal vaardiger, minder ik-gericht, loyaler en flexibeler zijn… In het algemeen gaat de voorkeur uit naar een jongere medewerker.

Er is maar één advies. Zorg dat je uit de anonieme stapel komt en zoek het in het netwerken. 60% van de banen wordt ingevuld door te netwerken en niet via het banenaanbod op internet of in de dagbladen. Ouderen hebben vaak een groot netwerk, dat is weer een voordeel van ouder worden. Zet dit optimaal in. Via diverse sociale netwerken zoals bijvoorbeeld LinkedIn en via persoonlijk contact. Zorg dat je CV goed is en zorg ervoor dat je in gesprek komt. Dan is zaak de aanvankelijke scepsis tegen een oudere medewerker weg te nemen. Want zeg nou zelf, het vooroordeel tegen de oudere is toch echt achterhaald? Het is niet makkelijk om een nieuwe baan te vinden, maar niet onmogelijk. Een vriend van mij (55) is afgelopen week begonnen in een nieuwe baan. Uiteindelijk gekozen uit 50 sollicitanten. Via zijn netwerk is hij er tussen gekomen maar op eigen kracht heeft hij de baan gekregen.

Eerder verschenen in Tubantia