Ik heb het totaal niet meer naar mijn zin in mijn baan. Nu ben ik via via benaderd door een ander bedrijf. Ik sta daar wel voor open maar loop ik niet een te groot risico om in deze tijd van baan te veranderen?

Ik neem aan dat je doelt op het risico van de proeftijd en het feit dat je nu een vaste baan hebt en straks misschien eerst een tijdelijk contract krijgt. Dat is inderdaad een risico. Je bent niet de enige. Zoals afgelopen zaterdag in deze krant stond, blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek 2012 van Jobtrack dat 42 procent van de Nederlanders door de crisis niet van baan te durft veranderen. Vrouwen blijken daarbij nog meer dan mannen voor zekerheid te gaan. Mannen durven eerder risico’s te nemen. Waar ik als moeder van een zoon van 17 niet altijd even blij mee ben, maar dat terzijde.  Wat is de reden dat je weg wilt? Werk je er al heel lang en ben je toe aan iets anders? Heb je er geen doorgroeimogelijkheden? Ligt het aan de samenwerking of aan de beloning? Kijk of je het structureel niet naar je zin hebt, of dat het iets tijdelijks is. Klikt het niet met een collega terwijl het werk zelf zeer uitdagend en plezierig is, dan loont het de moeite dit probleem aan te pakken. Bevalt de inhoud van het werk je niet en gaat dit ook niet veranderen dan is het wellicht goed om van baan te veranderen.

Ik lees in je vraag ook onzekerheid over je toekomst mocht het in de nieuwe baan niet goed gaan. Dat heeft alles te maken met je marktwaarde die bepaald wordt door je achtergrond, ervaring en in welke sector je werkzaam bent. Zoek je een baan in de techniek, de zorg of spreek je vloeiend Chinees, dan zou ik me niet zoveel zorgen maken. Kijk de vacaturesites maar na, mogelijkheden te over. Maar dit is in ieder geval een goed moment om jezelf eens onder de loep te nemen. Wat zijn je sterktes en zwaktes? Wat verwacht je van je baan? Wat is je eigen aandeel in het feit dat je huidige baan niet bevalt? Ben je vaker om dezelfde reden ergens vertrokken? Als je dit voor jezelf helder hebt kun je in een gesprek met je toekomstige werkgever duidelijk aangeven wat je graag wilt. Zorg dat je je een goed beeld vormt van de nieuwe baan. Ga niet over één nacht ijs maar besef ook dat zekerheid voor mannen én vrouwen niet bestaat.

Eerder verschenen in Tubantia