Ik heb net gehoord dat de vestiging van het bedrijf waar ik werk gaat sluiten. Dat betekent dat ik per 1 oktober werkloos ben. Ik ben vreselijk aangeslagen. Een vriend wilde me deze week meenemen naar een haringparty, onder het mom van netwerken voor een baan, maar ik zie dat totaal niet zitten.

Netwerken als je net gehoord hebt dat je ontslagen wordt is misschien iets te snel geschakeld. Ik kan me voorstellen dat je daar niet meteen voor in de stemming bent. Dat dilemma hoor ik vaker. Je voelt je misschien afgeschreven en ongelukkig met de situatie en dan is de meest logisch reactie; wegkruipen. Terwijl alle adviezen over het vinden van een nieuwe baan neerkomen op: actief zijn en jezelf laten zien. Zoals bij veel dingen ligt de waarheid in het midden. Je doet er goed aan voor jezelf de dingen op een rij te zetten. Het te verwerken. Een afgerond verhaal voor jezelf hebben. Hoe kijk je er op terug, wat heb je geleerd? Wat vertel je een potentiële werkgever? En is dat misschien makkelijker als het hele bedrijf verdwijnt dan dat je de enige bent van het bedrijf die ontslagen is.

Maar misschien nog wel belangrijker, hoe kijk je naar jezelf? In onze maatschappij bepaalt het werk dat je doet heel erg je identiteit. Wat doe je?, vraag je op een feestje waar je iemand ontmoet die je niet kent. Waar werk je?, wil je weten van het nieuwe lid van je voetbalteam die zich aan je voorstelt. Om ons een beeld te vormen van anderen, zijn baan en functie het belangrijkste referentiekader. Ik zie nog zo de strip van Jan, Jans en de kinderen voor me. Jans moest op het gemeentehuis haar beroep opgeven. Ze somde op wat ze allemaal deed als huisvrouw; manager, verpleegster, kokkin, maarschappelijk werkster etc. Waarop de ambtenaar invulde: beroep geen.

Verlies van een baan betekent vaak verlies van eigenwaarde. Juist daarom is het goed om je bewust te zijn dat je meer bent dan alleen de baan die je hebt. Richt daar je aandacht op. En stap af van het idee dat iedereen op jou let. De grap is dat iedereen voornamelijk op zichzelf let! En het klinkt zo voor de hand liggend maar ik zeg het toch nog maar eens; zorg dat je in jezelf gelooft. Werk aan je zelfperceptie en je gevoel van eigenwaarde. Dus ga binnenkort wel mee met naar een bijeenkomst, in plaats van je thuis op de bank te zitten schamen (de haringparty was gezellig kan ik je zeggen). En vermeld op Linkedin en andere social media wat je zoekt. Succes!

Eerder verschenen in Tubantia