Ik ben gevraagd voor een leidinggevende functie binnen de organisatie waar ik werk. Ik ben er enthousiast over, maar zie erg op tegen het houden van presentaties en het leiden van vergaderingen. Ik ben niet zo’n haantje de voorste die altijd het hoogste woord heeft. Sterker nog, ik vind veel aandacht voor mijzelf vaak redelijk ongemakkelijk.

Angst is voor heel even en spiet is voor altijd.” Dat zingt Daniel Lohues en lijkt mij een goed advies voor jou. Je bent enthousiast over de nieuwe baan en de organisatie over jou, anders was je niet gevraagd, maar angst voor bepaalde aspecten daarvan maken dat je er over twijfelt. Jammer lijkt mij om daarom de baan af te slaan. Want ik denk dat er zeker wel iets aan te doen is.

Je geeft aan dat je niet graag in de belangstelling staat. Hierin ben je absoluut niet de enige. Denk even aan de spanning die veel mensen ervaren tijdens het voorstelrondje, het houden van een presentatie, plotseling het woord krijgen tijdens een vergadering. Alle aandacht is plotseling op jou gericht. O jee, ‘ wat denken ze van mij’? ‘ Ik moet hier wel een goede indruk maken’. Ik herinner mij de vergadering van burgemeesters die ik zou toespreken tijdens mijn afstuderen. Ik was rood, had kletsnatte handen en voelde me vreselijk zenuwachtig. Dat ik na afloop positieve reacties kreeg, had ik totaal niet verwacht. Realiseer je dus dat je vaak veel strenger voor jezelf bent dan de ander voor jou is. Die ander is lang niet zo druk bezig met jou, als jijzelf bent. Dit komt ook mooi naar voren in het next in line effect. Bij een voorstelrondje weten we vaak niet de naam van degene die vlak voor of na ons aan de beurt was omdat we op dat moment het drukst met onszelf zijn. Wees alert op gedachten waarmee je je zelf naar beneden haalt.

Ken je eigen kwaliteiten en stap af van een soort ideaal beeld. Is haantje de voorste met de vlotte babbel ook de beste leidinggevende? Iets minder ‘het baasje’ kan erg prettig zijn weet ik uit eigen ervaring. Ga uit van je eigen talenten, waarden en toegevoegde waarde. Werk aan je vaardigheden door bijvoorbeeld een cursus spreekvaardigheid te volgen. Kennis van de opbouw van een presentatie met tips over de opening, doelstelling en interactie met het publiek versterken je zelfvertrouwen. Verdiep je in vergadertechnieken en ga het vervolgens gewoon doen. Laat de angst niet jouw gedrag bepalen want dat is ‘eeuwig sunde’ zou Lohues zeggen, en daar ben ik het helemaal mee eens.

Eerder verschenen in Tubantia