Ik ben begonnen als assistent van mijn baas. Eerst verliep dat goed, nu verwijt mijn baas mij dat ik teveel mijn eigen gang ga. Dat doe ik omdat ik vind dat ik de werkzaamheden goed en zelfs beter verricht dan hij. Nu heeft hij steeds kritiek en controleert alles.

Ha, je vindt jezelf beter dan je baas. Ik durf te wedden dat je elke dag de bevestiging daarvoor krijgt. Jij bent ervan overtuigd geraakt en kunt het nu ook niet meer anders zien. Of jouw mening over jouw baas terecht is of niet, kan ik niet beoordelen. Wel dat de twee dingen die je benoemt met elkaar te maken hebben. Jij vind jezelf beter dan je baas, je hebt hem niet nodig voor overleg en advies, gaat lekker je eigen gang en je baas heeft het gevoel dat hij de controle over jou verliest, en trekt de teugels steeds strakker aan. Jij neemt steeds meer ruimte en hij gaat steeds meer controleren. Jullie zijn in een machtssituatie terecht gekomen; niet echt een fijne werksituatie.

‘Love it, change it or leave it’; daar komt mijn advies op neer. Je kunt het accepteren zoals het is, de situatie veranderen of op zoek gaan naar een andere baan.

Accepteren dat het is zoals het is en niets doen lijkt me geen optie. Als je dit niet aanpakt wordt de situatie waarschijnlijk steeds vervelender voor allebei. Op zoek gaan naar een andere baan is misschien wel een optie. Je weet nu dat je een leidinggevende baan met eindverantwoordelijkheid ambieert. De energie die nu in deze situatie gaat zitten kun je beter steken in het vinden van die nieuwe baan. Daar kun je dan werken volgens je eigen ideeën en inzichten.

Je bent zeer gemotiveerd voor je werk. Besluit je om te blijven dan zullen jullie met elkaar in gesprek moeten. Maar stel jezelf eerst een belangrijke vraag: ‘Kun en wil je de negatieve kijk die je hebt op het functioneren van jouw baas herzien? Accepteer je hem als jouw baas en eindverantwoordelijke? Kun je zien waar zijn sterke kanten liggen en waar je van hem kunt leren? Het is niet slim te concurreren met je baas, maak er geen strijd van. Laat in je werk zien wat jouw deskundigheid en je kwaliteiten zijn. Spreek duidelijk af hoe jullie elkaar op de hoogte houden van de voortgang van de werkzaamheden en spreek regelmatig met elkaar over de verwachtingen en de samenwerking. En geniet van je werk!

Eerder verschenen in Tubantia