Vandaag begint de Zone 2010, een netwerkbeurs voor zelfstandig ondernemers zonder personeel, in de Grolsch Veste in Enschede. Ik heb wel wat met beurzen. Er is altijd een hoop te beleven. Ooit begon ik mijn werkende leven als medewerkster van het Nederlands Bureau voor Toerisme in hun stand op de huishoudbeurs en dat gaf een goed inzicht in de menselijke geest. Van cadeautjes en folders verzamelaars ( met de geopende plastic tas het een uitdaging vinden zoveel mogelijk ongezien materiaal voor het oud papier te verzamelen) tot werkelijk geïnteresseerde bezoekers en alles wat daar tussen ligt. En met onvergetelijke optredens van bekende artiesten. Zoals gezegd op een beurs, of die nu gericht is op consumenten of op business to business, is een hoop te beleven. Maar hoe gezellig ook, het is serious business, waar veel tijd en geld in geïnvesteerd wordt. Het gaat om netwerken en het leggen van contacten. Je producten en/of diensten onder de aandacht brengen, mensen ontmoeten en informatie verzamelen. Contacten verlopen in een losse sfeer altijd net iets prettiger, maar of je nu standhouder bent of bezoeker, een goede voorbereiding is essentieel.

Het is belangrijk van te voren na te denken wat je wilt uitstralen als standhouder, wie je wilt benaderen, welke informatie je wilt geven en hoe je je als gastheer dient te gedragen. Deelnemers die menen dat een mooi ingerichte stand en glossy materiaal garant staan voor succes, hebben nog niet nagedacht over het effect van met elkaar klittende en drinkende standmedewerkers. Om het nog maar niet te hebben over standmedewerkers die geïnteresseerde bezoekers bespringen in het gangpad of als andere uiterste, rustig de krant lezen of nog erger, de stand leeg achter laten. Voor de bezoeker geldt een goede voorbereiding evenzeer. Wie wil je spreken, welke workshop wil je volgen en welke informatie kom je halen. Je zult niet de eerste bezoeker zijn die zich realiseert dat hij niet verder is gekomen dan de eerste 20 meter van het beursoppervlak omdat hij bekenden aantrof waarmee het erg gezellig werd… ( bij het avondbezoek onder genot van een glaasje wijn….)

Een jaar geleden begeleidde ik Jan bij het vinden van een baan en adviseerde hem in ieder geval de banenbeurs, die toen werd gehouden, te bezoeken. ‘Ja, daar kan ik nadat ik de wekelijkse boodschappen heb gedaan wel even met mijn gezin naar toe gaan’. Ik heb hem met klem geadviseerd, vrouw en kinderen thuis te laten en zich ook goed voor te bereiden. Dus zakelijk gekleed, met een goed CV op zak en voorbereid om in een paar minuten zichzelf goed te presenteren bij een mogelijke nieuwe werkgever.

De zzp ‘ers die wellicht vandaag de beurs bezoeken hebben er ook baat bij hun tijd efficiënt te besteden. Druk als ze zijn als duizendpoot. Want naast het werk is er ook nog de acquisitie, administratie en scholing. Als gevolg van de economische crisis heeft niet iedere zzp ‘er het momenteel even makkelijk. Een goed voorbereid beursbezoek kan nuttig en gezellig zijn.

Jacqueline van Vreden

Eerder verschenen in Tubantia