Ik ben 17 jaar en wil graag een bijbaantje. Toen ik in een winkel vroeg naar de mogelijkheden werd mij gevraagd om mijn CV af te geven. Maar ik heb nog nooit gewerkt, hoe doe ik dat met het CV?

Bij een CV ( afkorting van Curriculum Vitae) denk je inderdaad aan een uitgebreid overzicht van je opleidingen en werkervaring. Als je 17 bent heb je, wat dat betreft, waarschijnlijk nog niet heel veel wat je kunt vermelden. Maar voor je bijbaantje wil je toekomstige werkgever wel graag een aantal zaken overzichtelijk op papier hebben. Tijd dus om je eerste CV te maken. In dit geval een overzicht op A4 formaat. Begin je CV met het vermelden van je persoonlijke gegevens. Het gaat hier om je naam, adres, woonplaats, geboortedatum, mobiel nummer en e-mailadres. Het is belangrijk dat het duidelijk en overzichtelijk (zorg dat ze niet lang moeten zoeken naar je mobiele nummer) is. Gebruik een duidelijk lettertype en lettergrootte. Vervolgens vermeld je welke opleiding je doet en in welke klas je zit. Je schrijft dat je geen werkervaring hebt. Maar heb je wel gedacht aan oppassen, folders rondbrengen, trainingen geven bij de hockey of andere dingen die je gedaan hebt en die relevant kunnen zijn? Alles waaruit blijkt dat je actief bent kun je opnemen. Meestal staat er geen pasfoto op je CV. In dit geval zou je dat wel kunnen doen. Je kunt nog wel wat vulling gebruiken.

Je CV zal in de loop van je werkzame leven nog vaak veranderen. Zo kun je je bijbaantjes schrappen zodra je een aantal jaar professionele werkervaring hebt. En zal de stage die je nog uitgebreid vermeld als je voor het eerst echt gaat solliciteren in de loop van de tijd ook van je CV verdwijnen. Blijf je nevenactiviteiten ( vrijwilligerswerk of andere relevante activiteiten) opnemen in je CV. Dit zegt iets over jou en veel werkgevers vinden het belangrijk.

Veel mensen richten zich met solliciteren sterk op de brief en sturen een standaard CV mee. Jammer, want in de praktijk blijkt dat juist de meeste aandacht uitgaat naar het CV. Een goed CV wordt bij elke sollicitatie weer aangepast. Afhankelijk van functie waar je naar solliciteert, kun je bepaalde werkzaamheden op je CV extra aandacht geven. Kun je je werkzaamheden chronologisch of a- chronologisch opnemen. Het gaat er maar om wat je wilt benadrukken.

Een CV bestaat uit maximaal twee A4 –tjes. Dat wordt in de loop van je werkende leven steeds meer schrappen. Zo ver ben je nu nog niet….Veel succes ermee. Jong geleerd is oud gedaan.

Eerder verschenen in Tubantia