Wat een super spannende tijden hier in Twente. Zou het nu dan toch gaan lukken… FC Twente landskampioen?? Vorige week dinsdag verloren tegen AZ en nu, na winst op Feyenoord, nog één wedstrijd te gaan. In mijn omgeving is er nog maar één gespreksonderwerp en zijn de analyses niet van de lucht. Mijn vader was, als sterspeler van FC Overwetering, ook een echte voetbalfanaat. Onze weekendindeling werd vroeger ingericht rondom Duits voetbal ( zaterdag 17.00 uur) en Studio Sport op zondagavond. Vaak vroeg ik hem, terwijl hij zat te kijken, wie er volgens hem zou winnen. Standaard kwam dan als antwoord: ‘De bal is rond ‘. Zo’n zelfde soort antwoord gaf Zoetemelk altijd over zijn kansen de Tour te winnen… ‘De Tour is nog lang’. En zo won hij, met de bijnaam eeuwige tweede, in 1980 eindelijk de Tour.

Of je nu gaat voor het kampioenschap, een nieuwe baan of de zeer gewenste promotie, je doet je uiterste best en hoopt op het gewenste resultaat. En in de race naar je doel gaat het soms goed en soms niet. Zo ook bij sollicitatiegesprekken. Na afloop kun je analyseren hoe het is gegaan en daarvan leren. Net als na de voetbalwedstrijd houd je een goede nabeschouwing. Wat ging goed, wat kon beter, wat ga ik de volgende keer anders doen? En dat is wat anders dan piekeren. Dat hield ik Ilse ook voor die, nadat ze tweemaal was afgewezen na een sollicitatiegesprek, maar bleef malen over wat ze fout had gedaan. Bij piekeren denk je op een tobberige manier na over jezelf. Vooral vrouwen hebben hier nog weleens de neiging toe. Het lijkt of je in een spiraal komt waarbij je eindeloos bezig blijft met nadenken over zaken die je niet meer kunt beïnvloeden. Ilse bleef maar twijfelen,’als ik nou dit anders had aangepakt, of dat anders had gezegd ‘. Maar het is zoals het is en soms gebeuren er ook dingen waar je geen invloed op hebt. Je deed het goed, maar er was iemand met net iets meer ervaring. Of het klikte met de ander net iets beter. Dat staat los van jou. Accepteer dat het is zoals het is. Mc Laren gaf het goede voorbeeld na afloop van de wedstrijd tegen AZ, toen hem gevraagd werd naar zijn reactie op de niet gegeven penalty, terwijl er duidelijk sprake was van ‘hands’. ‘Shit happens’. Klaar, op naar de volgende wedstrijd! Daar de energie en aandacht oprichten. Of zoals Mc Laren zo mooi zegt, focus!

We denken vaak dat als we lang genoeg ergens over nadenken – de situatie eindeloos analyseren – we er wel grip op krijgen. Dat is niet zo. Je kunt je beter richten op datgene waar je wel invloed op uit kunnen oefenen. In het geval van Ilse dus opnieuw er tegenaan. Goed voorbereiden op het gesprek. Cv op orde, verdiepen in het bedrijf, goed gekleed en weer een nieuwe kans op een uitdagende baan.
Je bent in elke situatie weer opnieuw aan de ‘ronde’ bal!

Jacqueline van Vreden

Eerder verschenen in Tubantia