Mijn functie is als gevolg van bezuinigingen komen te vervallen. Ik heb intern gesolliciteerd en nu werk ik sinds kort in een andere functie op een andere afdeling bij mijn huidige werkgever. Het werk zelf is nieuw voor mij, maar wel heel leuk. Ik heb alleen erg veel last van mijn leidinggevende. Ze zegt dat ze heel blij met me is, maar ze controleert alles en zit overal bovenop. Ik heb al een paar keer laten merken dat ik dat niet prettig vind. Zonder resultaat. Ik lig er wakker van en ga met tegenzin naar het werk. Ik overweeg ermee te stoppen.

Goed dat je het al aangekaart hebt, jammer dat het nog geen effect heeft gehad. Weggaan kan altijd nog, dus toch nog duidelijker aangeven wat je nodig hebt van haar, is mijn advies. Want in open communicatie over verwachtingen en wensen zit de kern van een goede samenwerking.

Het lijkt altijd zo positief bij het begin van een nieuwe baan. De vaak spannende sollicitatieprocedure is achter de rug en je gaat aan de slag. De functie eisen zijn goed verwoord en je hebt, als het goed is, een duidelijk overzicht gekregen van je taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Maar dan begint het pas. Vergelijk het met een liefdesrelatie. Na de fase van verliefdheid, begint pas ‘het echte werk’.

En zowel in de liefde als op het werk gaat niets vanzelf, helaas… Een baan past nooit als een handschoen of een maatpak. Er zijn zaken die makkelijk gaan en zaken die moeizamer verlopen. Belangrijk is om goed af te stemmen. Juist in de beginperiode van de samenwerking is het belangrijk open naar elkaar te zijn. Vraag dingen die je niet weet, in plaats van bang te zijn dat je door de mand valt bijvoorbeeld.

De samenwerking moet vorm krijgen. Hoe ga je met elkaar om, wat werkt het beste. Hersey en Blanchard ontwikkelden een model voor situationeel leiderschap, met als centrale idee dat managers verschillende stijlen van leidinggeven moeten hanteren voor verschillende medewerkers. Een jonge ongeschoolde medewerker heeft behoefte aan een taakgerichte benadering, terwijl een ervaren medewerker genoeg heeft aan een geformuleerd eindresultaat en het op zijn/haar manier kan doen. Jij hebt veel ervaring en bent gewend zelfstandig te werken. Je mist alleen de ervaring van deze specifieke functie. Neem deze uitgangspunten mee in een duidelijk gesprek over de samenwerking met je leidinggevende.

Je kunt ervan uit gaan dat zij jou met de beste intenties aanstuurt. Alleen niet op de manier die voor jou het beste werkt. Duidelijkheid over de gebruiksaanwijzing van elkaar geeft de beste garantie op een fijne verbintenis. Zowel zakelijk als privé!

Eerder verschenen in Tubantia