Hebt u wel eens nagedacht welke mensen u aanspreken en hoe het komt dat er mensen zijn waar het minder mee klikt? Grote kans dat mensen die u bevallen op u lijken. Als mensen op elkaar lijken, vinden ze elkaar meestal aardig. Ik fiets regelmatig langs de golfbaan, zo op het eerste gezicht lijken de golfers op elkaar. Er staan dezelfde soort auto’s op de parkeerplaats en qua kleding is het ook min of meer hetzelfde .De golfers hebben iets gemeenschappelijks dat binding creëert.

In onze familie wordt nog vaak gelachen om mijn tante die op vakantie bevriend was geraakt met medevakantiegangers.’ Het bint zulke leuke mensen, zie proaten ok plat’.
Verschillen zijn juist vaak komisch. Mijn kinderen zijn dol op de tv serie over de familie Flodder. Hoe komt het dat het zo leuk is? Ma Flodder, een kattenvoer etende slons tussen de deftige buren. De tegenstelling is de kracht van de serie.

Is er begrip voor elkaar, dan is er goed contact. En dat is tweerichtingsverkeer. We zien dat er overeenkomsten zijn en dat bindt mensen.

Dit gegeven is ook interessant als het gaat om het vinden van een baan. In mijn werk zie ik vaak dat mensen die op zoek gaan naar een baan hun uiterste best doen een goede brief te schrijven, ervoor te zorgen dat hun curriculum vitae er tip top uit ziet. Op het moment dat er een uitnodiging verschijnt voor een sollicitatiegesprek wordt er flink geoefend op het beantwoorden van moeilijke vragen. Een goede voorbereiding is natuurlijk belangrijk. Maar vaak concentreren sollicitanten zich alleen op de inhoud, terwijl de vorm en toon minstens zo belangrijk zijn. Hierop afstemmen is essentieel.

Als het gaat om het vinden van overeenkomsten dan begint de voorbereiding van de sollicitatie bij de vacaturetekst. Welke woorden worden gebruikt? Welke stijl heeft de advertentie? Is het formeel geformuleerd of tref je een vlotte ‘je en jou’ tekst aan. Wordt er gesproken over leidinggevende of manager? Een goed idee om ook de site van het betreffende bedrijf of instelling te bekijken en daar te bekijken hoe de tekst is geformuleerd. De afstemming begint al in deze fase. Sluit aan bij de woorden die gebruikt zijn in de vacaturetekst. Pas het curriculum vitae aan bij het benoemen van ervaring en verantwoordelijkheden, gebruik dezelfde kreten en termen. Verdiep je in de cultuur van het bedrijf waar je graag wilt werken. Zoals gezegd zijn we vaak bezig met de inhoud. Vanzelfsprekend dient er voldaan te worden aan een bepaald opleidingsniveau en werkervaring. Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan zal het succes mede afhangen van het feit of je in staat bent juist door non- verbale communicatie en uitstraling een goed contact tot stand te brengen. Bij Neurolinguïstisch Programmeren -NLP- noemt men dit rapport maken. De kans daarop is groot als er herkenning is bij de ander. Dit gebeurt onbewust. De selecteur moet het gevoel hebben dat er gelijkenis en overeenkomsten zijn. Dit creëert bij de ander het gevoel dat het oké is.

Een goede methode is het spiegelen aan de geprekspartner. Dat is iets anders dan na-apen. Het gaat erom je bewust te zijn van de effecten die je ermee bereikt.

Het begint bij de stem. Praat iemand snel of langzaam, hard of zacht. Hoe zit hij of zij erbij. Zit de selecteur ontspannen achterover of juist rechtop? Hoe is de gezichtsuitdrukking en bepaalde gebaren? Pas je stem en toonhoogte aan bij die van de ander. Ga op dezelfde manier zitten. Het gaat hier niet om imiteren maar om een subtiel proces. Gebruik dezelfde voorkeurswoorden van de ander, let zelfs eens op de ademhaling van de ander. Het is goed deze vaardigheid te oefenen. In het begin zal het misschien nog wat onwennig voelen, maar het gesprek zal een stuk beter verlopen.

En op het moment dat je even geschikt bent als een medekandidaat, kan dit net de doorslag geven de baan te krijgen.

Jacqueline van Vreden

Eerder verschenen in Tubantia