Ik heb onlangs weer een nieuwe manager gekregen, de derde in vijf jaar. Ze komen, willen een hoop veranderen en dan gaan ze weer. Ik heb het heel erg naar mijn zin in mijn baan, maar ben dit eigenlijk wel zat.

Ik kan me jouw reactie wel voorstellen. Ik vind het ook herkenbaar.  Je wordt ongewild geconfronteerd met veranderingen waar je het nut niet van in ziet, maar waar je wel mee te maken hebt. Zo worden elk jaar op de hockeyclub de teams van mijn kinderen overhoop gehaald. Zijn ze net op elkaar ingespeeld en hebben het leuk met elkaar,  wordt er bedacht dat het anders moet met de teams. Maar goed dat is een verandering die niet te vergelijken is met de situatie zoals jij die meemaakt. Geeft alleen wel aan dat wij niet dol zijn op veranderingen of iets preciezer gezegd, wel willen veranderen maar niet veranderd willen worden.

Je schrijft niet wat de reden is van de wisselende managers. Is het toeval, een functie in het kader van een management development programma of spelen er andere zaken dat die de reden van de vele wisselingen veroorzaken? Wat het ook is, laten we er vanuit gaan dat je er op dit moment geen invloed op hebt.En ik ga er van uit dat jij geen ambities hebt om manager te worden. Je schrijft dat je het heel erg naar je zin hebt in je baan. Geen reden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan dus, tenzij je heel duidelijk weet dat je dit niet meer wilt. Dan zou ik mijn energie steken in iets nieuws.

Als je bewust besluit dat je blijft, is het belangrijk dat je accepteert dat het is zoals het is. Het is heel verleidelijk is het om denegatieve bril op te zetten en met argwaan alle stappen te aanschouwen die de nieuwe manager zet. Of om je nieuwe leidinggevende te zien als een hond die ook weer zo nodig zijn gebied af wil plassen. Hoe verleidelijk ook… niet doen. Want dan is de kans groot dat het een voorspelling is die ook uit zal komen (selffulfilling Prophecy).

Blijf in contact met je manager, sta open voor hem en bouw een goede relatie op. Dan heb je de meeste kans dat je jouw zienswijze kunt ventileren en de meeste invloed houdt op de gang van zaken. En richt je op de dingen in je werk waar je plezier aan beleeft. In moeilijke momenten kun je misschien toch aan de hond denken en erom lachen, relativeren kan ook helpen!

Eerder verschenen in Tubantia