Ik ben begonnen in een functie waarbij ik als opdracht heb om collega’s mee te krijgen in een andere werkwijze. Allemaal leuk en aardig, maar ik heb formeel niets over hun functioneren te zeggen. Ik vind het lastig.

Ik hoor je denken, was ik maar gewoon de baas, een beetje macht, dat zou mooi kunnen helpen. Dan doen ze wel wat ik wil. Je wilt anderen mee krijgen, maar je hebt niet de hiërarchische bevoegdheid van een leidinggevende. Het is inderdaad lastig als je niet formeel de baas bent. Als je wel de baas bent ook trouwens. Collega’s houden zich niet altijd aan de afspraken of bereiken niet het resultaat dat je met hen hebt afgesproken. Je bent niet de enige die hier tegenaan loopt. Er zijn tegenwoordig zoveel (werk)situaties waarin beïnvloeding wel noodzakelijk of gewenst is maar waarbij je niet vanuit je positie of functie formele macht kunt uitoefenen. Denk maar aan projectleiders, teamleiders, coördinatoren, senior medewerkers, meewerkend voormannen, mensen die leidinggeven aan vrijwilligers etc.

Een positie geeft recht op en toegang tot bepaalde informatie, middelen en netwerken. En natuurlijk de macht om mensen te straffen en te belonen. Nou kan ik je uit ervaring zeggen dat, alhoewel ik binnen het gezin de baas ben, dit allerminst impliceert dat de gezinsleden doen wat ik zeg. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb nog wel een aantal wapens achter de hand… zakgeld bijvoorbeeld haha.

Welke ‘wapens’ heb jij? Wat kun je wel doen om je collega’s mee te krijgen? Hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk invloed kunt uitoefenen. Want ook al heb je dan geen formele macht, invloed heb je wel.

Het is belangrijk aan te sluiten bij de ander. Goed contact te maken, je te verplaatsen in de ander en te luisteren hoe de ander tegen de situatie aankijkt. Je kunt geen invloed hebben op de ander als je niet eerst contact maakt; dit is echt het belangrijkste advies dat ik kan geven. Vanuit dat contact kun je dan samen naar de situatie kijken. Het is ook belangrijk dat je duidelijk bent naar collega´s. Dat je zegt wat je wilt en ook wat je van de ander verwacht. Confronteren dus. Laat overtuigingskracht, consequentheid en assertiviteit zien. En last but not least, motiveer. Draag je eigen enthousiasme over. Zorg dat je een gemeenschappelijk doel hebt en dat je een helder en aanlokkelijk beeld neerzet voor de toekomst. Je uitstraling en energie zijn hierbij essentieel.

Blijf in contact met de ander. Macht komt alleen van boven, invloed van alle kanten.

Eerder verschenen in Tubantia