Ik ben een grote fan van Martin Bril. Zijn columns in de Volksrant lees ik trouw. In een recent interview met hem in het VARA TV magazine van deze week doet hij echter uitspraken waar ik het niet mee eens ben. Citaat:’Alsof werken leuk is, je zal toch iedere dag naar kantoor moeten. En dan in de lift staan met al die eikels en om elf uur naar beneden voor de koffie. Ik heb toevallig leuk werk. Leuk werk is geen werk.’. Nou goed, het was geen diepte interview, maar de vraag die opkomt is wel: Wat maakt werken leuk? Een belangrijke vraag ook, want uit onderzoek blijkt dat werk een belangrijke rol speelt in het algemene geluksgevoel.

Om er achter te komen welke aspecten van werk belangrijk voor je zijn, kun je allerlei tests doen om je carrière ankers helder te krijgen. Duidelijkheid daarover kan een keuze voor een bepaalde functie helder maken.
Ben je bijvoorbeeld gericht op het verbeteren van vakkennis of professionele ontwikkeling, wil je invloed hebben, ga je voor de zekerheid van een vast inkomen?. Het kan ook zijn dat jel je iets voor een ander wilt betekenen, of telkens nieuwe uitdagingen hebt. Los van bovengenoemde zaken die je helpen bij de keuze voor een baan blijkt dat de meeste mensen aangeven dat, als ze aan het werk zijn, ze de afwisseling in het werk, de contacten met de collega’s en een goede sfeer het meest positieve vinden.
De hierboven beschreven medewerker in de lift kan dus prima een afwisselende functie hebben en veel plezier hebben met ‘die eikels ‘.
Een van de aspecten die sterk bijdraagt aan een prettige werksfeer en prettige contacten met collega’s, is humor op het werk. Denk hierbij aan Debiteuren/Crediteuren en aan de serie The Office en je weet meteen wat ik bedoel.
Humor tref je ook steeds vaker aan als gevraagde competentie in personeelsadvertenties. Want dat humor belangrijk is voor de samenwerking staat als een paal boven water.
Vaak wordt er bedoeld dat je kunt relativeren, jezelf niet al te serieus neemt en de dingen ook van een andere kant kunt bekijken. Dat je in staat bent op een onverwachte en creatieve manier te reageren op situaties.
Een tijdje geleden trainde ik een groep medewerkers die helaas uit moeten kijken naar ander werk. Sommige van deze medewerkers werkte al meer dan 20 jaar met elkaar samen. Wat opviel was de enorm goede sfeer onderling. De grappen vlogen over tafel en hoewel de meeste onzeker waren over de toekomst gaven ze aan dat ze vooral de collegialiteit en onderlinge humor het meest zouden missen. Zaken die niet makkelijk te benoemen zijn, maar wezenlijk zijn voor het werkplezier. Wat is humor eigenlijk? Volgens de deskundigen heeft vrijwel alle humor gemeen dat er iets niet klopt, dat logische, taalkundige of sociale regels en codes worden veranderd. Er zit iets onlogisch in humor wat het zo leuk maakt. Als kind deed ik mee aan een zwemvierdaagse. Na afloop was er voor alle deelnemers een medaille. Onze buurman Jan (vader van 8 kinderen) ontving na afloop ook de medaille en hij had hem voorop zijn zwembroek gespeld. Waarop mijn Oma opmerkte. Ja Jan, jij hebt hem precies op de goede plaats hangen….
En nu blijkt humor ook nog gezond te zijn. De Intermediair van 5 oktober jl. staat een artikel waarin wordt aangegeven dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat humor in de hersengolven van proefpersonen waar te nemen is. Dit zorgt voor tal van lichamelijke effecten. Spieren door het hele lichaam trekken zich samen, de bloeddruk loopt op, het hart gaat sneller kloppen, het immuunsysteem wordt opgepept en stresshormonen worden opgeruimd. Het lachen brengt het brein in een toestand van ontspanning.
Wie iemand ziet lachen, weet dat de persoon zich op zijn gemak voelt en dat verkleint de afstand tussen jou en de ander. Prima dus voor teamontwikkeling. Waarbij de vraag opkomt of humor iets is wat je kunt ontwikkelen of wat je gewoon van nature hebt. Nog meer goed nieuws. Humor is te ontwikkelen. Het begint ermee dat je moet durven. Wees ervan overtuigd dat grappen maken waardevol is. Bekijk de dingen eens van een andere kant. Ontwikkel een eigen stijl en observeer mensen die grappig zijn. Zorg dat je zelf ook lacht, en neem jezelf vooral niet te serieus, want het moet wel leuk blijven…

Jacqueline van Vreden

Eerder verschenen in Tubantia