Ik werk bij een organisatie waar net bekend is geworden dat de directeur weer een dikke salarisverhoging heeft gekregen en waar een andere directeur weg is gegaan met een bedrag waar ik duizelig van word. Ik werk mezelf twintig slagen in de rondte voor een laag salaris en merk dat ik erg gedemotiveerd ben door deze ongelijkheid.

Ik kan me jouw reactie voorstellen. Een actuele kwestie waar je regelmatig over leest. In deze tijden waar iedereen de broekriem moet aanhalen komt dit wel erg krom over. Wel vind ik dat je deze zaken genuanceerd moet blijven bekijken, je kent namelijk niet alle achtergronden. Soms ontstaat er een beeld dat niet helemaal recht doet aan de realiteit. Maar extremen zoals het voorbeeld van Ziggo waar de directeur 174 keer meer verdient dan zijn medewerkers dat is niet uit te leggen en buiten alle proporties. Maar wat kun je eraan doen of hoe ga je ermee om? Ja, je kunt uit woede je baan opzeggen. Maar heel eerlijk gezegd heb je je zelf dan het meest te pakken. Zoals met alles waar je niets aan kunt veranderen, kun je misschien proberen er anders tegen aan te kijken. Zo hoor je in deze tijden van crisis steeds meer de roep om waarden en idealen als uitgangspunt te nemen in plaats van belangen. Het gaat niet om wat we hebben, maar om wat of wie we zijn. Word je gelukkig van een enorme bonus terwijl heel Nederland over je heen valt of word je gelukkig van vriendschap, een ander helpen en van betekenis zijn. Zoals een klant van mij die niet gaat voor eigen gewin maar blij is dat hij tegen een goede prijs medewerkers met een SW indicatie aan het werk kan helpen. Terug naar jouw vraag. Sta stil bij wat je echt belangrijk vindt. Waar word jij door gemotiveerd?  Wat heeft prioriteit in je leven? Volgens welke waarden wil je leven?

Haal je vreugde uit de samenwerking met collega’s, het inzetten van je deskundigheid, autonoom werken of zelfstandigheid. Veel geld verdienen is allerminst de garantie dat je je werk leuk vindt. Ik ken voorbeelden genoeg. Als je wel geld hebt, zo blijkt uit onderzoek, dan word je gelukkiger doordat aan anderen te besteden dan aan jezelf. En als je wel geld aan jezelf uitgeeft dan is het slimmer om ervaringen te kopen in plaats van bezit. Want dat went snel. Ervaringen delen met anderen, daar word je uiteindelijk het gelukkigst van. Een mooie gedachte als je denkt aan de eenzame Dagobert Duck in zijn geldpaleis.

Eerder verschenen in Tubantia