“Trouwen is springen uit het raam, niets aan te doen, maar je gaat tenminste hand in hand.” Dit citaat van Dimitri Frenkel Frank stond in een trouwboekje dat ik lang geleden kreeg. Ja, dat was nog eens een leuke opsteker voor het echtpaar in kwestie, waarbij dat hand in hand na een aantal jaren ook niet meer aan de orde was. Wat zou een toepasselijke spreuk zijn voor het beginnen aan een nieuwe baan of, misschien nog spannender, bij de start van je allereerste baan? Hoe zorgvuldig de selectieprocedure ook is geweest, het blijft een beetje een sprong in het diepe.

Negentig procent van de starters is binnen een jaar vertrokken bij zijn eerste werkgever, zo bleek onlangs uit onderzoek. Dan komen de huwelijken daar nog beter vanaf, daar ligt de piek van het aantal echtscheidingen tussen de 10 en 15 jaar. Trouwen scoort wel weer hoger op de stress score van een aantal ingrijpende Life events die in 1967 door de onderzoekers Holmes en Rahe werd gepubliceerd. Op een schaal van 1( geen stress) tot 100 (veel stress) scoorde het huwelijk 50 en het aanvaarden van een nieuwe baan 39. Cijfers van een tijd geleden alweer… Maar goed, duidelijk is wel dat ook het aanvaarden van een nieuwe baan spannend is, waarbij je je in het begin kunt voelen als een kat in een vreemd pakhuis. In het begin is alles nieuw en weet je vaak niet meteen wat er verwacht wordt. Daar kun je heel verschillend mee omgaan. Ben je bang om dingen te vragen omdat je niet door de mand wilt vallen omdat je iets niet weet, of vraag je juist in het begin zoveel mogelijk om zo snel mogelijk ingewerkt te worden? Dat laatste is zeker aan te raden, je geeft aan dat je serieus bent en graag wilt leren.

Wat in ieder geval helpt voor beide partijen is een goed introductiebeleid. Daarbij hoort zeker een rondleiding door het hele bedrijf en een zorgvuldig inwerkprogramma. Vaak laten werkgevers hun nieuwe werknemers maar een beetje rondzwemmen, iets wat niet helpt om snel ingevoerd te worden in het bedrijf. Zelf kreeg ik bij de start van mijn eerst baan een mentor toegewezen. Ik heb daar heel veel aan gehad. Het is heel prettig iemand te hebben die je ondersteunt in je ontwikkeling en waar je altijd terecht kunt. Ik kon alles aan haar vragen en met haar bespreken. En niet onbelangrijk, het klikte zeer goed tussen ons en dat is wel een basis voorwaarde. Werknemers met een mentor presteren beter en ontwikkelen zich beter. Dat betekent niet dat het alleen maar gaat om vrijblijvende gesprekken. Het is handig van te voren af te spreken wat je samen wilt bereiken, hoe vaak je elkaar ziet en welke zaken je samen bespreekt. Het positieve is dat ook de mentoren zelf ook leren van zo’n begeleidingstraject, over zichzelf en over jonge collega’s. Leren van elkaar dus. Een nieuwe baan blijft een sprong in het diepe, maar met een goede introductie en hand in hand met een mentor is de slagingskans groot!

Eerder verschenen in Tubantia