Vorige week zaterdag stond er een artikel in De Volkskrant van Winnie Terra over de vrouwelijke happy single. De happy single die uiteindelijk toch op zoek is naar een partner. Kern van haar betoog was, dat vrouwen in het dagelijkse leven uitstralen dat ze geen partner nodig hebben, zelfstandig en onafhankelijk zijn, maar ’s avonds druk bezig zijn op datingsites. Terra stelt dat als deze vrouwen in het dagelijkse leven wat meer open zouden staan voor relaties, zich meer open en kwetsbaar zouden opstellen, ze dan ze niet aangewezen zouden zijn op dit soort ‘kunstmatige’ manieren om een partner te vinden.
Een aantal boze reacties van lezers op haar artikel waren het gevolg. Onder anderen over de voordelen van internetsites.
Ik vind de discussie zo mooi de tijdgeest aangeven waar we nu in zitten. Er zijn steeds meer mogelijkheden om te communiceren en in contact te komen met veel verschillende mensen, denk aan Internet, mailen, chatten en msn. Daarnaast blijft natuurlijk de behoefte aan ‘face to face’- contact en echte aandacht. Alhoewel het voor sommige mensen lijkt dat ze makkelijker ‘praten’ met onbekenden dan met mensen in hun naaste omgeving. Afgelopen maandag was ik bij een lezing van de IKT van Prof. Josef Kessels va de TSM Busines School over opleiden in deze tijd. Hij gaf aan dat juist de jongeren zeer veel kennis hebben van alle nieuwe communicatiemiddelen en deze ook veelvuldig gebruiken. Tevens geven zij aan dat persoonlijke aandacht en echt contact, zowel tijdens de opleiding als later in een baan het meest worden gewaardeerd. Het is een misverstand te veronderstellen dat de een het ander uitsluit. Wat is er tegen gebruik te maken van alle ter beschikking staande communicatiemiddelen en daarnaast aandacht te hebben voor persoonlijk contact en relaties in het dagelijkse leven?
Dat geldt ook voor het verwerven van een nieuwe baan. Maak gebruik van de mogelijkheden op Internet om vacatures te vinden en je curriculum vitae te plaatsen op een aantal vacaturesites, zodat je per email vacatures kunt ontvangen. Vaak zijn ze ook gespecialiseerd in bepaalde functies en branches en richten zich op een bepaalde regio, zodat je gericht kunt zoeken naar een baan in je omgeving. Het aanbod is zeer groot. Ook kun je via Internet adressen van werving en selectiebureaus en detacheringbureaus vinden waarmee je contact kunt leggen.
Daarnaast is het belangrijk gebruik te maken van contacten en relaties in je directe omgeving.
Zestig procent van de vacatures komen nooit op Internet. Zij worden via- via ingevuld.
Op het moment dat je weet welke functie je zoekt is het interessant te kijken naar je relatienetwerk.
Dat zijn de informele relaties zoals familie, vrienden, sportverenigingen, school en de meer formele relaties zoals collega’s, klanten en studiegenoten.
Zo kunnen relaties die werken voor een bedrijf of sector waar je belangstelling voor hebt uitkijken naar mogelijkheden, informatie geven over de organisatie, type functie, of je een ingang bezorgen bij een leidinggevende op personeelsfunctionaris.
Relaties die net met een nieuwe baan zijn begonnen kunnen informatie geven over hoe zij deze baan hebben gevonden of weten misschien van het bestaan van andere vacatures.
In deze tijd hebben we juist enorm veel mogelijkheden.
Ga voor the best of both worlds!!

Jacqueline van Vreden

Eerder verschenen in Tubantia