Ik werk op de verkoop binnendienst waar het altijd druk is. Maar ik houd me steeds meer bezig met futiliteiten dan met klanten. Of het altijd zo effectief is, vraag ik me af.

Het is al goed dat je het opmerkt. Vaak zit je in een tredmolen, waarbij je automatisch dingen doet. Zo druk bezig, dat je uit het oog kunt verliezen waar het nu eigenlijk om gaat. Zo ook de verkoopster in een winkel waar ik laatst was. Als typische Nederlander heb ik een spaarkaart van deze winkel, waarbij elke vijf euro één stempel oplevert en een volle spaarkaart van 20 stempels weer een korting van 5 Euro. Ik kocht voor 29,60 en kreeg 5 stempels. De verkoopster kon me geen 6 stempels geven zei ze: “Een paar cent kan ik nog wel door de vingers zien, dit wordt teveel”. Een duidelijk geval waarbij het uiteindelijke doel, de klantenbinding, vergeten wordt door strikt vast te houden aan standaard regels. ‘Win a battle, lose a war’, zouden de Engelsen zeggen. Onlogisch ook, want die paar centen komen toch ook terug als iemand iets koopt voor 32 Euro.

Focussen op regels zonder stil te staan bij het doel, details zien maar niet meer de grote lijn, collega’s die alleen het belang van hun eigen afdeling nog maar zien, een leidinggevende die de hele dag meewerkt omdat het zo druk is… Dan wordt het tijd om afstand te nemen. Om de helicopterview in te zetten. Tijd nemen om even uit te zoomen. Wanneer je, bij wijze van spreken, even boven jezelf en je werk ‘vliegt’ krijg je vaak een veel beter overzicht van wat wel en wat niet werkt. Wat gaat er goed en wat gaat er niet goed? Welke taken leveren niets op en welke taken wel? Maar ook voor jezelf, wat vind je nu echt belangrijk? Maak je je druk om de juiste dingen? Door van afstand te kijken herken je de grote lijnen en zie je beter de prioriteiten. Dan kun je samen met je collega’s eens stil staan bij het gezamenlijke doel van de verschillende afdelingen. Kan de leidinggevende die zo hard meewerkt eens nadenken over de eigen talenten en toegevoegde waarde.

De meesten van ons zien de vakantie als het meest natuurlijke moment om even afstand te nemen. Maar waarom daarop wachten? Regelmatig even afstand nemen en bewust stil staan bij de dingen die je doet kan ook prima door tussentijds een moment in te lassen. Agendeer de afspraak met jezelf, zodat het niet bij de intentie blijft.

Eerder verschenen in Tubantia