Wat vindt u? Bij de poll in deze krant wordt regelmatig de mening van de lezer gevraagd. Zou u uw kind aanraden bij uw baas te gaan werken ( andersom is trouwens ook een interessante vraag, zou u uw baas aanraden uw kind aan te nemen?) of is roddelen over collega’s erg?

Zo vlak voor de vakantie zou ook de vraag voor de poll kunnen zijn; Gaat het werk mee op vakantie? Met de blackberry is dat tegenwoordig een fluitje van een cent. Overal bereikbaar, de telefoontjes en mails gaan gewoon door. De één vindt dit prettig, de ander wil even helemaal niets van het werk horen. Die neemt zelfs bewust alleen leesboeken mee. Vakantie lijkt toch juist het moment bij uitstek om eens goed op te laden en bij te tanken. Om de zaag scherp te houden zou Steven Covey zeggen. De auteur van waarschijnlijk het beroemdste management boek ter wereld; de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. De zaag scherp houden gaat over het onderhouden en verbeteren van het beste instrument dat je hebt…jezelf. In goede conditie blijven op het lichamelijke, sociale emotionele, mentale en spirituele vlak. Daar de tijd voor nemen omdat dat uiteindelijk het meest oplevert. Geïllustreerd aan de hand van het verhaal van iemand die in het bos een man bezig zag een boom om te zagen. Hij zag er vermoeid en bezweet uit. “ Ik ben kapot, dit is niet leuk meer’. Wat de ander deed opmerken;“Maar waarom stopt u dan niet even, rust even uit en maak de zaag weer scherp zodat het een stuk sneller gaat?”“Ik heb geen tijd om de zaag aan te scherpen en te rusten, ik moet nog veel te veel zagen!!”

Tijd om een houtblok te zagen met een botte zaag: 30 minuten Tijd om een zaag te scherpen: 5 minuten. Tijd om een houtblok te zagen met een scherpe zaag: 10 minuten.

De moraal van het verhaal is helder. We hebben de neiging maar door te hollen. Om de pauze over te slaan, tijdens een zware studie weinig momenten van ontspanning in te plannen en weinig stil te staan bij hoe we goed voor onszelf zorgen, terwijl het totaal niet effectief is. Hoe hou je je eigen zaag scherp? Iets waar ook minister Kamp mee bezig is in het vitaliteitpakket dat onlangs gepresenteerd werd en in 2013 van start gaat. Het kabinet constateert dat de arbeidsmarkt op een omslagpunt staat. Er dreigen in hoog tempo tekorten te ontstaan. Mensen zullen daardoor meer, langer en productiever moeten werken. Dat vereist meer aandacht voor de vitaliteit en inzetbaarheid van werknemers. Dat vraagt zelfonderzoek. Onszelf de vraag stellen; Hoe laad ik op? Wat geeft mij energie? Hoe blijf ik fysiek en mentaal gezond? Zit ik op de juiste plek en wat zijn mijn verlangens en ambities?

Iedereen heeft een eigen manier om de zaag scherp te houden, misschien een goed idee om daar de komende vakantie eens over na te denken. Ik installeer mij nu in de hangmat. Kwestie van de zaag scherp houden!

Jacqueline van Vreden

Eerder verschenen in Tubantia