De vakantie zit er voor de meeste van ons alweer op. En net zoals bij het einde van het jaar, lijkt dit het uitgelezen moment nieuwe dingen op te pakken en goede voornemens uit te voeren. Volgens experts draai je in het dagelijkse leven op de automatische piloot. Tijdens de vakantie heb je tijd eens even tot rust te komen en af te stappen van ingesleten gewoonten. Even los komen van de sleur en de dingen eens met meer afstand bezien. Dit zeg ik nu wel leuk, maar na een reis van 22 uur met alle mogelijke vervoermiddelen en een wagenziek kind snakte ik naar de sleur van huis. Toen vervolgens de koelkast in ons appartement bijna ontplofte, mijn jongste dochter in de wc viel omdat de bril los zat, was ik niet in staat tot verheven gedachten. Gelukkig klonk er vanuit de zeer nabij gelegen disco de hele nacht lekkere muziek. Maar goed, ‘normaal gesproken’ kan vakantie leiden tot heldere inzichten en goede voornemens. Eenmaal thuis word je op je wenken bediend. In september staan de media bol van opleidingen, cursussen en trainingen. Start de sportschool weer met wervende teksten en lijkt het tijd nu eindelijk eens te beginnen met een leuke nieuwe hobby. De vacatures verschijnen weer in de krant en op Internet, dus dit wordt hèt moment de voornemens uit te voeren. Zo kwam mijn jongste zus ook terug van vakantie. ‘Jacq, ik heb er eens over mijn werk nagedacht en ik ben na 7 jaar wel toe aan iets anders. Ik reis elke dag twee uur en met twee kleine kinderen is dat niet ideaal. Ik heb een leuke baan gezien en wil reageren. Wil je even naar mijn CV en brief kijken?’ Zeven jaar geleden heeft ze voor het laatst gesolliciteerd en haar CV was wel aan een update toe. En hoe gaat dat met deze dingen, normaal hou je er niet mee bezig, dus is het handig er ‘even’ goed voor te gaan zitten. Dat merk ik ook in de trainingen loopbaanmanagement die ik geef. Bij het solliciteren vanuit een vaste baan wil je goede keuzes maken en goed beslagen ten ijs komen.Bij het CV komt de meest recente werkervaring bovenaan te staan, en nog belangrijker, schrijf je je CV zo dat er veel overeenkomsten zijn met de baan die je graag hebben wilt. Mijn zus was erg enthousiast over de diensten van de organisatie en het feit dat ze nog maar een kwartier zou hoeven te reizen. Maar wat heeft het bedrijf daar aan? Naast de motivatie voor de functie en het bedrijf is het vooral belangrijk aan te geven dat jij de beste bent voor de baan. Zie jezelf als een product en motiveer jouw toegevoegde waarde voor de organisatie! Ze schreef een goede brief want de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek lag al na een week in de bus.Een dag voor het gesprek belde ze me op. ‘Help Jacq, wat zijn mijn slechte eigenschappen? Wat vind jij?’ Ik kreeg visioenen van vroeger bij ons thuis. Hoe ze plotseling een soort allergische reactie kreeg van de theedoek als ze moest afdrogen. Of van het lenen van elkaar’s kleren (wat we regelmatig deden; handig met vier zussen) wat bij de minste of geringste irritatie leidde tot een reactie van:’ En nu doe je mijn blouse uit’ en dit vervolgens aanleiding was voor wilde achtervolgingen door het huis. Ja, niet zo geschikt voor een sollicitatiegesprek. Wat zijn je sterke punten, vroeg ik haar? Ik ben erg punctueel, netjes en accuraat. Maar merk ook wel dat ik soms de dingen te goed wil doen. Dan is dat handig om aan te geven. Je sterke kant is ook vaak je valkuil. Deze antwoorden getuigen van zelfkennis en dat is iets wat aanspreekt in een sollicitatiegesprek. Je kunt niet in alles goed zijn, de kern is uiteindelijk of jouw sterke eigenschappen aansluiten bij de kern van de functie en hoe je je daar verder in kunt ontwikkelen. De vraag werd inderdaad gesteld en ze heeft daar goed over gesproken. 1 oktober start mijn zus in haar nieuwe baan. En gaat ze voordat ze begint nog even genieten van een korte vakantie!

Jacqueline van Vreden

Eerder verschenen in Tubantia