Ik voel me al een tijdje niet echt geweldig. Ik slaap slechter en voel me vaak opgejaagd in mijn werk. Ik ben bang dat als ik zo doorga, het niet goed gaat. Wat zou ik kunnen doen tegen de stress, om erger te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Het is goed dat je voor jezelf hebt geconstateerd, dat er iets moet veranderen. Ik hoor vaak dat mensen het moeilijk hebben, maar het ook lastig vinden te dat te erkennen. Ze praten er op hun werk niet over uit angst om zwak over te komen in deze economisch lastige tijd. Ze vrezen voor de eventuele gevolgen voor hun positie en gaan te lang door, waardoor ze uiteindelijk verder van huis zijn.

Je vraagt wat je kunt doen om erger te voorkomen, ik wil je graag een paar tips geven waar je mee aan de slag kunt. Meteen de belangrijkste tip: Er is niet één tip die altijd en voor iedereen werkt. Hoeveel goed bedoelde adviezen er vaak ook zijn vanuit de omgeving, wat voor de één werkt, is waardeloos voor de ander. Neem mijzelf.

Ik wilde wat meer ontspannen en kreeg de tip een hond te nemen. Door de wandelingen met mijn nieuwe vriend zou ik mijn hoofd goed leeg kunnen maken. Wat blijkt… niets is minder waar. Niets zo stressvol als een hond die (nog) niet luistert. Het gaat er dus om dat jij er iets aan hebt. Om wat meer inzicht te krijgen kun je bijvoorbeeld een dagboek bijhouden. Sta dagelijks stil bij wat je hebt gedaan en hoe je je daarbij voelde. Waar kreeg je energie van? Welke activiteit riep stress op? Dit bijhouden helpt je patronen te herkennen en geeft de mogelijkheid aan de slag te gaan met datgene waar jij het meest tegenaan loopt.

Misschien ben je gebaat bij ondersteuning om ander gedrag te ontwikkelen. Helpt het om te werken aan je perfectionisme of meer voor jezelf op te komen waardoor je je duidelijker kunt uitspreken naar je leidinggevende of je collega. Misschien helpt bij jou een andere manier van werken en moet je het meer zoeken in hoe je effectiever en efficiënter met je tijd om kunt gaan. Te denken valt bijvoorbeeld aan delegeren, beter plannen, prioriteiten stellen en steun vragen. Deze zaken geven je waarschijnlijk meer grip op je werk. Maar zoals gezegd, kom er achter wat voor jou werkt. Ontspan regelmatig door iets te doen wat jij fijn vindt. En mocht je willen wandelen… Ik heb een hond!

Eerder verschenen in Tubantia