‘We hebben elkaar nog, mijn gezin staat achter me’. ’ Ik heb mijn twee handen nog en ik ben gezond’. De eerste reactie is van Marco Borsato nadat bekend werd dat de Entertainment Group failliet was. De tweede reactie van Dirk Scheringa, gedaan tijdens een uitzending van Pauw en Witteman, nadat bekend was dat het doek definitief gevallen was voor de DSB bank. Ik heb met zeer veel interesse zitten kijken naar het optreden van de heer Scheringa. Hij leek kalm en liet zich niet meeslepen door zijn emoties. Wat je ook van de hele gang van zaken denkt, de reactie van de heer Scheringa fascineerde mij. Relativeren en kijken wat er nog wel is, daar gaat het over. En dat doen de beide heren die ’alles‘ kwijt zijn.
Tegenslagen, we krijgen er allemaal mee te maken. Zaken die anders gaan dan je jezelf hebt voorgesteld. Verlies van verwachtingen, verlies van werk. Je krijgt niet de promotie waar je zo vanuit was gegaan. Je werkt al tijden met hart en ziel bij een organisatie en dan blijkt dat je je baan verliest. Natuurlijk zijn er emoties, het verdriet, de woede en de verslagenheid. En vooral bij zeer ingrijpende gebeurtenissen heb je je gevoelens te verwerken en heeft het tijd nodig. Ik ben ook geen voorstander van de ‘zelf hulp’ boeken die alleen de positieve kant beschrijven. Want dat bestaat niet. Licht en donker, en zoals Dolly Parton zo treffend zei:’ je hebt de regen nodig voor een regenboog ‘.
Bij de dingen die gebeuren, kan het wel goed zijn te kijken of je er zelf iets aan kunt doen. De management goeroe Steven Covey ontwikkelde twee cirkels. De cirkel van betrokkenheid ( wat houdt me bezig) en de cirkel van invloed ( waar heb ik invloed op). De cirkel van invloed ligt binnen de cirkel van betrokkenheid. Vaak maken we ons druk om dingen waar we niets aan kunnen veranderen, maar die ons wel bezig houden en zelfs mateloos irriteren.
Covey gaat uit van pro activiteit. Door vast te stellen aan welke van deze twee cirkels je de meeste tijd en energie besteedt, kun je erachter komen hoe proactief je bent. Proactief is kijken naar je eigen mogelijkheden, je richten op zaken waar je wel wat aan kunt doen. Je cirkel van invloed groter maken dus. Dat is wat anders dan je druk maken om omstandigheden die je niet kunt veranderen of de schuld bij een ander neerleggen. Dat kost veel negatieve energie die je beter kunt gebruiken voor de dingen waar je wel invloed op hebt. Om het simpel te zeggen, we kunnen er niets aan doen dat het regent, maar we kunnen wel een paraplu meenemen.
Marco Borsato heeft geen invloed meer op het faillissement van de Entertainment Group, maar kon wel zijn ambitie, talent en doorzettingsvermogen aanwenden om een concert te organiseren wat hem is staat stelde, het concert met Diana Ross veilig te stellen. Ik ben benieuwd hoe het Dirk Scheringa zal vergaan.

Jacqueline van Vreden

Eerder verschenen in Tubantia