Als je druk bent, doe dan rustig aan. Dit advies, dat ik ooit eens ergens las, kwam in mijn gedachten toen ik enigszins gestrest terugreed van een afspraak uit Amsterdam en de lijstjes zich opstapelden in mijn hoofd. Rustig aan doen, waar kan dat beter dan in de sauna? Dus nam ik spontaan de afslag van de snelweg. Alleen zijn heeft een voordeel, namelijk dat je alle tijd hebt om eens goed om je heen te kijken. Het viel me op dat er voornamelijk jongeren, veelal studenten, aan het werk waren. De medewerkster bij het inchecken aan de balie, de sauna medewerkers en het bedienend personeel in het restaurant, ik schat dat de gemiddelde leeftijd niet boven de dertig jaar was. De enige medewerker die duidelijk boven de 40 was, was de man met vlecht en lendendoek die een klankschaal sessie leidde in de stilte grot.

Als het mijn sauna was had ik het totaal anders gedaan bedacht ik me. Waarom bijna geen enkele oudere aan het werk? Dit werk lijkt mij juist bij uitstek geschikt voor hen, en passend. Rustige sfeer, bezinning, veel persoonlijke aandacht en klantgerichtheid.

Er is een enorm arsenaal ouderen waar geen gebruik van wordt gemaakt. Ben je 50 en heb je geen werk dan ben je niet te benijden. Veel bedrijven nemen liever jongere medewerkers aan. Minister Henk Kamp schetste onlangs op een congres over de lange termijnontwikkeling op de arbeidsmarkt dat er rond 2020 een krappe arbeidsmarkt zal ontstaan. Met een gebrek aan medewerkers in de zorg en het onderwijs en onvoldoende financieel draagvlak voor de sociale zekerheid. Massale immigratie zou het probleem kunnen oplossen. Maar waarom maken we niet meer gebruik van al die 50 of 60 plussers? Vroeger was je op je 50emisschien oud en opgebrand omdat je werkbare leeftijd al vroeg begon. Mijn oma bijvoorbeeld had op haar 14e haar eerste baan. Tegenwoordig wordt er eerst gestudeerd en soms nog een beetje gereisd. De toetreding op de arbeidsmarkt komt in ieder geval later dan vroeger. Maar terug naar de oudere anno 2011: die is gezond en vitaal, heeft ervaring en levenswijsheid. We hebben genoeg voorbeelden om ons heen, denk aan koningin Beatrix of Dick Wessels afgelopen zaterdag in de krant. Weg met de negatieve bril waarmee we alleen zien dat ouderen niet meekomen en niet meer waard zijn om in te investeren. Kijken naar wat er wel is. Ervaring, wijsheid. Beter instaat tot samenwerken omdat het ego steeds minder in de weg zit. Niet alleen kijken naar de buitenkant maar de binnenkant die steeds sterker is geworden op waarde schatten. Laten we oppassen dat het geen selffulfilling prophecy wordt. Als je denkt dat iemand niets in je ziet, ga je je daar misschien wel naar gedragen. Het wordt tijd dat we het enorme potentieel op waarderen en inzetten. Juist investeren in opleidingen, nadenken over flexibiliteit en inzetbaarheid.

Dus op naar de oudere medewerkers in de sauna, met, nou vooruit, misschien hooguit een jongere met een lendendoek en een klankschaal voor de afwisseling.

Eerder verschenen in Tubantia