Binnenkort ga ik met vakantie en ik verheug me erop. Toch betrap ik mezelf erop dat ik me vaak vlak vertrek afvraag waarom ik nu eigenlijk zo nodig weg moet. Wat een gedoe om alles te regelen en hoe zou het gaan? Nu weet ik wat me helpt; gewoon rustig blijven en weten dat het de eerste dag even wennen is. Was niet ooit de vakantie waarbij ik huilend wenste (drie dagen gestrand op het vliegveld) dat ik toch maar het bekende huisje op Vlieland had geboekt, achteraf niet één van de leukste vakanties?? Nou dan. Het is fijn eens in een andere omgeving te zijn, nieuwe dingen te zien en mensen te ontmoeten. Maar we hebben eigenlijk allemaal moeite met veranderen. En dat zie je vaak terug in hele kleine dingen. Zo valt het me op dat deelnemers aan een training vaak al op de eerste dag een stoel kiezen waar ze de rest van de training blijven zitten. Gewoontedieren, die vaak kiezen voor het bekende zullen we maar zeggen.

We houden van voorspelbaarheid, we zijn het liefst in situaties waarvan we het idee hebben dat we ze kunnen controleren. We weten wat we hebben en niet wat we krijgen. We zitten in de comfort zone, zoals dit zo mooi genoemd wordt. En dat is prettig. Nu zijn spanningen die je ervaart voor een vakantie een peulenschil vergeleken de spanning die je ervaart als je voor het eerst een presentatie gaat geven, gedwongen van baan verandert of echt ander gedrag wilt gaan vertonen. Dan verlaat je echt de comfort zone. Je komt in een situatie die je nog nooit eerder hebt meegemaakt. Dat is spannend.

Neem het voorbeeld van Marc. Hij werd gevraagd een presentatie voor de hele regio te geven over zijn project. Juist hij, die altijd van zichzelf gezegd had dat hij niet voor een groep durfde te spreken. Hij voelde de zenuwen en zijn eerste gedachten waren dit niet te doen. Gewoon in de comfortzone te blijven, lekker veilig. Maar daarmee ontnam hij zichzelf ook de kans zijn ideeën uit te dragen en de presentatie zou hem zeker helpen in zijn ontwikkeling. Juist door je grenzen te verleggen en nieuwe dingen te proberen vergroot je je comfortzone. Door jezelf duidelijk te maken dat de onzekerheid die je voelt in de meeste gevallen niet rationeel is kun je jezelf verder brengen. Je groeit door nieuwe dingen te proberen en je wordt er zekerder, zelfstandiger en onafhankelijk van. En dat kan stapje voor stapje. Marc heeft zijn presentatie goed voorbereid en geoefend in zijn eigen projectgroep. De presentatie gaf hem veel spanning, maar hij heeft het er goed van afgebracht en nam de complimenten na afloop in ontvangst. Blij dat hij het toch gedaan had. Zijn comfortzone is vergroot!

Als je je wilt ontwikkelen en bepaalde dingen wilt veranderen zul je ander gedrag moeten vertonen. Of anders gezegd: Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen! Ik wens u een fijne vakantie met veel nieuwe ervaringen!

Jacqueline van Vreden

Eerder verschenen in Tubantia