Bij mij op het werk is de personeelscommissie zeer actief. Regelmatig wordt er wat georganiseerd. Van een avond bowlen tot een fietstocht met de gezinnen en nu is er zelfs bedacht om volgend jaar een paar dagen samen te skiën. Ik doe daar niet aan mee. Werk is werk en privé is privé. Ik ben al druk genoeg en ik vind het zonde om mijn schaarse privé tijd op te offeren. Nu heeft mijn baas mij daarop aangesproken en mij gezegd dat hij het wel belangrijk vindt dat ik erbij ben. Ik ben heel kwaad. Het gaat tenslotte om mijn vrije tijd. Wat vindt u?

Ja, de bedrijfsuitjes. Ik moet meteen denken aan een bedrijfsuitje van één van mijn vroegere werkgevers waar we lepeltje lepeltje moesten liggen om de onderlinge band te verstevigen. Dan is fietsen en bowlen toch van een andere orde. Nee, even serieus. Formeel heb je gelijk. Als het om activiteiten gaat die ’s avonds en in het weekend plaatsvinden ben je formeel niet aan het werk. En dat je niet aan alles meedoet vind ik ook begrijpelijk. Maar ik vind het wel interessant te achter halen waarom je werk en privé zo nadrukkelijk wilt scheiden. Je ziet tegenwoordig, in het kader van het nieuwe werken, juist dat werk en privé wat meer door elkaar heen lopen. En natuurlijk maakt ‘onbekend onbemind’. Op het moment dat je je collega’s in een andere setting en sfeer ontmoet leer je elkaar anders en beter kennen en dat vergroot zeker de onderlinge band en de samenwerking. Als je samen een gezellige avond hebt gehad loop je waarschijnlijk makkelijker bij elkaar naar binnen. We focussen vaak heel sterk op de inhoud in contact met anderen. Op de harde skills, de kennis en vaardigheden die van iemand gevraagd worden. Maar steeds vaker blijkt dat juist de soft skills, een verzamelnaam voor de persoonlijke eigenschappen zoals sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden en vriendelijkheid zorgen voor een goede relatie met anderen. Dus mijn advies naar jou is toch deel te gaan nemen aan de bedrijfsuitjes en activiteiten van je werk. Stap over je weerstand heen en doe mee. Zie het als een compliment dat je baas je er graag bij wil hebben. En neem je eventuele partner en kinderen ook mee als dat aan de orde is. Zo kunnen zij ook zien waar jij mee bezig bent en wie die collega is waar jij het vaak over hebt. Zo sla je meerdere vliegen in één klap, je werkt aan de relatie met je collega’s en ook aan die met je partner en je hebt plezier!

Eerder verschenen in Tubantia