“Ik word aardig flauw van de items hier op het werk. Voor het nieuwe jaar staan commitment, bezieling en meer van dat soort kreten centraal. Ik zal eerlijk zeggen dat ik mijn werk doe omdat er niets anders is, ik nu geen andere mogelijkheden zie, en wel gewoon een baan nodig heb. Leuk is het allang niet meer.”

Nou, jij hebt er zin in zo te horen. En toch merk ik wel de betrokkenheid op. Het doet je wat. Ergernis over zaken is nog altijd beter dan onverschilligheid. Ik kan niet inschatten waar jouw onvrede vandaan komt. Negativiteit komt vaak niet uit de lucht vallen. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die ’s ochtends bij het opstaan al het vaste voornemen had om de hele dag weer flink te mopperen en te klagen.

Als we uit gaan van het gegeven dat achter elk negatief gedrag een behoefte zit dan ben ik erg benieuwd om te horen waar jij behoefte aan hebt. Wat maakt dat je het werk niet meer leuk vindt? Voel je je niet gewaardeerd, geeft het werk inhoudelijk geen uitdaging meer? Schort het aan de samenwerking met collega’s of heb je geen mogelijkheden het werk in te vullen zoals jij dat wilt? Redenen te over zoals je ziet. De enige die hierop het antwoord kan geven ben je uiteraard zelf. Waar heb je nu echt last van? Wat wil je? Er is moed en durf voor nodig om dat te onderzoeken en niet te wijzen naar het management dat misschien volgens jou de plank mis slaat. Op het moment dat je weet waar het aan schort kun je in actie komen. Misschien kun je bepaalde taken afstoten of onderling met collega’s een andere verdeling maken. Mocht het niet lukken op het werk zaken te veranderen, dan kan het helpen op andere vlakken meer plezier en voldoening te krijgen. Bijvoorbeeld door een studie te volgen of je te richten op een hobby.’

“Je wordt niet gelukkig van succes, maar je kunt succesvol zijn omdat je gelukkig bent”, is een bekende uitspraak. Dit kan ook in jouw situatie van toepassing zijn. Als je je in het algemeen beter voelt, zal dat ook zijn weerslag hebben op het werk. Goed, ik kan je bovenstaande adviezen geven, feit blijft dat alles je eigen ervaring nodig heeft, zoals een deelneemster in een training laatst heel wijs opmerkte. Of zoals Johan Cruijff zei: “Je gaat het pas zien als je het door hebt’’.

Ik wens je een wijs en gelukkig 2014.

Eerder verschenen in Tubantia