Mijn dochter werkt bij een grote organisatie in een commerciële functie. Ze komt er eigenlijk steeds meer achter dat het commerciële niet goed gaat en dat ze het ook niet leuk vindt. Haar chef mag haar erg graag en heeft haar nu een administratieve baan aangeboden. Ze gaat hier werkzaamheden verrichten waar normaal niemand aan toe komt. Ze twijfelt of ze dat moet doen. Wat vindt u?

Jammer dat het niet gaat zoals zij en de organisatie verwacht en gehoopt hadden. Maar dat kan natuurlijk gebeuren. Pas in de praktijk kom je erachter hoe iets echt is. Zoals de Engelsen zo mooi zeggen; The proof of the pudding is in the eating. Ik vind het goed dat uw dochter twijfelt. Het is erg aardig van haar chef dat haar een andere functie wordt aangeboden, maar de vraag is of dat op lange termijn de juiste keuze is. Het komt voor dat medewerkers uit ‘sociaal’ oogpunt ergens worden geplaatst, terwijl dat niets met hun capaciteiten te maken heeft. Zoals ook nog wel eens gebeurt bij overheidsinstellingen, waar voor mensen die niet functioneren dan ten langen leste maar een andere functie wordt bedacht. In de praktijk blijkt dat vaak niet te werken en worden ze alleen maar ongelukkig.

Ik heb zelf meegemaakt dat collega’s niet functioneerden en het advies kregen uit te kijken naar een nieuwe baan. Dat lijkt hard en weinig sociaal, maar je kunt er ook anders naar kijken. Als een baan niet bij je past ben je uiteindelijk beter af op een plek waar je beter tot je recht komt.

Iedereen heeft kwaliteiten en sterke punten. Als je die kunt inzetten in een baan dan snijdt het mes aan beide kanten. Je bent er goed in, je hebt er plezier in en je bent een waardevolle en effectieve medewerker voor de organisatie. Als uw dochter zelf een administratieve functie ambieert en zeker weet dat daar haar toekomst ligt, is het een ander verhaal. Ik heb echter sterk de indruk dat dit niet het geval is. Ik wens haar toe dat ze echt zelf bepaalt welke kant ze op wil met haar loopbaan. Dat is misschien een worsteling, maar uiteindelijk komt ze daar sterker uit. Denk maar aan het voorbeeld van de vlinder die voordat hij uit de cocon komt ook een strijd moet leveren om uit te groeien tot een sterke en levensvatbare vlinder. Juist die worsteling zorgt ervoor dat de vlinder kan gaan vliegen. Hoe goed bedoeld de hulp van anderen is, op eigen kracht dingen bereiken geeft op termijn de meeste voldoening en zelfvertrouwen.

Eerder verschenen in Tubantia