In de wereld van personeelsmanagement, coaching en training hoor je vaak de mooiste theorieën en nieuwe termen. Ik betrap me er op dat het vaak neerkomt op oude wijsheden. Oude wijsheden, kort en krachtig verwoord, maar al jaren actueel.

Elly was 55 toen het bedrijf waar ze werkte een aantal filialen sloot. Ook de vestiging waar Elly al 25 jaar met hart en ziel werkte. Ze runde de vestiging, zorgde voor de dagelijkse gang van zaken, stond klanten te woord en had enorm veel plezier in haar werk. Ze had ook even tijd nodig deze verandering te verwerken. Solliciteren in een krappe arbeidsmarkt, haar leeftijd en toch ook haar eenzijdige werkervaring spraken niet in haar voordeel. Maar Elly had een enorm positieve inslag. Gaf in haar vrienden en kennissenkring aan wat er gebeurd was en dat zij dolgraag weer aan de slag wilde. Een kennis van haar dochter wist dat er bij haar bedrijf een vacature was voor een telefoniste/receptioniste. Zij sprak haar baas aan dat zij een heel geschikte kandidaat wist. Haar baas aarzelde. Dit leek niet de gedroomde kandidaat. Maar omdat de medewerkster aangaf dat hij toch even tijd vrij zou moeten maken, gaf hij tenslotte toe. Elly kwam op gesprek, en ondanks het feit dat zij nog bezig was met haar computeropleiding en geen specifieke ervaring had, was de selecteur erg onder de indruk van haar. Haar zelfstandigheid, klantgerichtheid, levenservaring en een enorme positieve inslag hebben Elly uiteindelijk deze baan bezorgd. Een sollicitatiebrief was waarschijnlijk terzijde gelegd. Haar succes is te danken aan netwerken .Als je denkt dat dit verzonnen is, niets is minder waar. Het is een voorbeeld uit de praktijk.

60% van de banen wordt ingevuld via het netwerk. En dan komt het aan op jezelf presenteren en actief zijn. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je je baan verliest heeft dit vaak een enorme impact op je zelfvertrouwen. Naast woede en ontkenning volgt er een periode van onzekerheid en soms zelfs depressiviteit. Geen fijn vertrekpunt om er eens goed op uit te gaan en jezelf te presenteren. In mijn werk als loopbaanadviseur zie ik dit bij veel kandidaten gebeuren.

Daarom adviseer ik mijn kandidaten niet meteen als een bezetene overal op te solliciteren, maar eerst een aantal zaken voor jezelf op de rij te zetten. Stel jezelf vragen die je zelfinzicht vergroten. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? En werken aan je zelfvertrouwen! Terugkijken naar je arbeidsverleden en stilstaan bij successen. Waar ben ik trots op en waarom heb ik toegevoegde waarde voor mijn nieuwe werkgever? Weet waar je sterke punten liggen. Inventariseer welke kennis en ervaring je in de loop van de jaren allemaal hebt opgedaan. Niet alleen in de betaalde baan, maar ook in de vrije tijd.Uiteindelijk krijg je zo helder voor jezelf wat je wilt.
Geef goed en beknopt aan wat je zoekt en neem initiatief. Dit zijn belangrijke voorwaarden bij succesvol netwerken. En dan kun je beter naar de verjaardagvisite gaan, dan het internet weer afstruinen op vacatures. En het is een misverstand te denken dat alleen de IKT leden netwerken of dat netwerken alleen plaatsvindt op een Haringparty. Veel van de werkzoekenden die ik begeleid geven aan dat zij geen netwerk hebben. Maar iedereen heeft familie, in ons dichtbevolkte land ook buren, heeft ooit een opleiding gevolgd en heeft mogelijk kinderen en doet aan sport. En heeft dus ook dat netwerk. Netwerken kan op het schoolplein, op de sportclub in de kantine, op het bedrijfsfeestje van je partner. Het is vertellen dat je op zoek bent en wat je zoekt .

Mensen willen elkaar graag helpen. Leg contact, ga erop uit. Of zoals mijn Oma altijd zei: Een lopende hond vindt altied wat.

Jacqueline van Vreden

Eerder verschenen in Tubantia