Het nieuwe jaar ligt weer mooi blanco voor ons. Ongetwijfeld heeft u op oudejaarsavond de vraag gekregen ‘En wat zijn jouw goede voornemens?’ Dit hoort net zo bij Oud en Nieuw, als de oliebollen en het vuurwerk. Blijkbaar hebben we op 1 januari allemaal het gevoel dat we bij juist in het nieuwe jaar bepaalde dingen anders kunnen gaan doen. De standaard goede voornemens: afvallen, stoppen met roken, meer bewegen of afscheid nemen van een baan waarin we niet happy zijn. Op de site p&oactueel.nl worden de resultaten vermeld van een onderzoek gehouden onder ruim 2000 bezoekers van werksite.nl. Een nieuwe baan vinden is een goed voornemen van maar liefst 94%. Naast een beter salaris, zijn minder stress en een betere sfeer de voornaamste redenen om een andere werkgever te zoeken. Dat werk naast gezondheid en relaties hoog scoort bij de goede voornemens, ligt voor de hand. Logisch omdat werk, het hebben van een baan, belangrijk is voor het welbevinden. Tevredenheid met je werk kan een enorme bijdrage leveren aan je geluk. Met name ook omdat we zoveel tijd hiermee bezig zijn. En zoveel tijd doorbrengen met collega’s. Werkgevers kunnen de salarisschalen vergelijken met hun collega-werkgevers en zorgen dat de medewerkers marktconform betaald worden. Zorgen dat de medewerkers een zekere autonomie hebben; zelf invloed hebben op hun activiteiten, regelmatig een schouderklopje uitdelen, zorgen voor duidelijke verwachtingen ten aan zien van het resultaat en ga zo nog maar even door. De werksfeer is wat minder makkelijk te ‘pakken’. Wat is dat: sfeer? Zijn dat de grappen die gemaakt worden, het plagen van elkaar, het geven van steun bij lastige klussen, het inspringen bij drukte? De sfeer die de ene medewerker prettig vindt, is niet de sfeer die een ander waardeert.
Vaak zijn er in bedrijven duidelijke richtlijnen voor contact met klanten. We laten de telefoon niet langer dan drie maal overgaan, beantwoorden mail binnen een dag, hebben mooie procedures en systemen voor klantgegevens, maar is het duidelijk hoe we onderling met elkaar om willen gaan? De nieuwe baas van Thales haalde de landelijke pers met zijn wens dat iedereen binnen het bedrijf hem gaat tutoyeren. Blijkbaar een opmerkelijk iets. De meeste grote bedrijven hebben een procedure voor ongewenste intimiteiten en een functionaris waar je terecht kunt met klachten op dit gebied. Maar hoe zou het zijn als we ook de omgangsvormen die bijdragen aan een goede werksfeer benoemen? Niet om een zoveelste procedure vast te leggen, maar wel om duidelijk te maken wat belangrijk is en verwacht mag worden in de omgang met collega’s.
Niet over elkaar maar mét elkaar praten en collega’s niet bekritiseren waar klanten bij zijn. Elkaar een compliment maken en zelf verantwoordelijkheid nemen voor de goede samenwerking. Aandacht hebben voor elkaar en regelmatig contact. Het is een bekend gegeven dat je mensen met wie je een band hebt makkelijker dingen vraagt en de moeilijke zaken sneller bespreekbaar maakt. De nieuwjaarsborrel is dan geen verplicht nummer maar het eerste belangrijke contactmoment in het nieuwe jaar! Veel geluk op het werk in 2008.
Jacqueline van Vreden