Op maandagavond kijk ik vaak naar het tv-programma Memories, waarin mensen op zoek gaan naar liefdes uit het verleden. Ik vind het mooi te zien hoe het is, als mensen elkaar, soms na vijftig jaar, weer terug zien. Op de site van het programma kun je aanmelden als je op zoek bent naar je oude liefde. Een tv-programma heb je natuurlijk in deze tijd niet meer nodig als je op zoek bent naar iemand uit het verleden. Via internet hebben we tegenwoordig veel meer mogelijkheden dan vroeger. Wie heeft er niet gegoogled op de naam van oude bekenden, oude schoolvrienden opgezocht op schoolbank.nl of bij het zeer populaire Hyves een kijkje genomen in het privé-leven van mensen? In feite informatie die voor iedereen toegankelijk is. Allemaal heel leuk en aardig, maar niet zonder risico’s.
Ben je aan het solliciteren, dan is het verstandig eens te kijken welke informatie je potentiële werkgever tegenkomt als je naam gegoogled wordt of als jouw profiel wordt bekeken op Hyves, dat al meer dan zes miljoen ‘gebruikers’ telt. Zo kunnen jolige foto’s van gezellige feesten met veel drank een bepaalde indruk achterlaten en kunnen zelfs aan jou gerichte ‘krabbels’ op je Hyves-pagina, een indruk geven van je persoonlijkheid. Het kan daarom handig zijn je profiel alleen zichtbaar te maken voor vrienden en je er, op zijn minst, van bewust te zijn dat ook potentiële werkgevers de nieuwste communicatiemiddelen gebruiken. Want het natrekken van informatie via internet bij selectieprocedures neemt steeds meer toe. Vooral nu ook de meeste sollicitanten steeds behendiger worden in het ‘oppoetsen’ van hun CV.
Vroeger werd er tijdens sollicitatieprocedures vaak gevraagd naar getuigschriften, dat is tegenwoordig niet meer aan de orde. Dat is anders bij referenties. Je ziet dat er steeds meer gebruik van wordt gemaakt. Referenties worden niet standaard op een CV vermeld. Wanneer een werkgever informatie wil opvragen is het gebruikelijk, dat tijdens het sollicitatiegesprek aan de orde komt bij wie referenties kunnen worden ingewonnen.
Degene die je als sollicitant vermeldt als referentie, moet je van te voren om toestemming vragen en vanzelfsprekend vraag je diegene als referentie die een positief beeld van je heeft. Voor de hand liggen oud werkgevers, projectleiders met wie je hebt samengewerkt of als die er niet zijn oud docenten, stagebegeleiders of mentoren
Het is handig de referenten in te lichten als je aan het solliciteren bent en de functie door te spreken.
Sommige werkgevers zien vanwege de ‘voorgekookte positieve verhalen’ over de sollicitant af van het vragen van referenties. Maar als je als werkgever exact helder hebt over welke eigenschappen de medewerker dient te beschikken en volgens een gestructureerde methode goed doorvraagt, prik je makkelijk heen door een eventuele ‘goed nieuwsshow’ van de referent. Vooral bij functies met een groot afbreukrisico is het zinvol voor de werkgever referenties te checken. Om naast de oud werkgever bijvoorbeeld ook een grote klant of collega te interviewen. En zo komen we toch, uiteindelijk weer uit bij het persoonlijke contact. Contact dat sommigen zelfs na een halve eeuw, vanwege liefdevolle memories, nog graag hersteld zien.
Jacqueline van Vreden