Ik ben nog maar net een week terug van vakantie en kan me al bijna niet meer herinneren dat ik weg ben geweest. De agenda loopt meteen vol, ik voel me gestrest, erger me weer aan mijn baas. Kortom, het oude liedje.

Ik denk dat we allemaal wel het idee hebben dat een lekkere ontspannen vakantie voldoende is om de batterij weer op te laden. De uitgeruste, herboren versie van onszelf heeft vervolgens geen last van oude stress dingen en zal de zaken meteen beter aanpakken.

Voornemens genoeg immers, even een kleine bloemlezing uit mijn werk- en privéomgeving: Dit schooljaar ga ik wel meteen huiswerk maken (tekst van mijn dochter), ik ga de zaken planmatiger aanpakken (ikzelf), ik ga vaker nee zeggen, meer bewegen, mijn baas zeggen waar het op staat etc. Vul maar aan, genoeg te wensen. Toch blijken de vele voornemens vaak whisfull thinking.

Je bent nog dezelfde als voor de vakantie en op het werk is ook nog niets veranderd. Boeken vol zijn er geschreven over het realiseren van gedragsverandering. Dat is lastig blijkt uit onderzoek, waarbij naar voren komt dat veel mensen na verloop van tijd weer terug vallen in het oude gedrag. Toch is het niet onmogelijk er iets aan te doen. Vanzelf zal het niet gaan, maar als we ons realiseren dat onze lichaamscellen ook vernieuwen, dan moet nieuw gedrag ook mogelijk zijn. Vaak verandert het gedrag van mensen als gevolg van een emotionele gebeurtenis, zoals het verlies van een dierbare (Bekijk hier het gedicht “Verdriet verandert” van Marinus van den Berg, wat dit goed weergeeft).

De omgeving heeft ook een sterke invloed op ons gedrag. Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Als ik mij voorneem te gaan hardlopen, doe ik er goed aan regelmatig het gezelschap van super actieve mensen op te zoeken. Grote kans dat ik zelf ook vaker de gymschoenen aantrek. En dan is er nog de zogenaamde ‘Kaizen methode’, een effectieve manier om gedrag te veranderen. Door bewust kleine stapjes te maken. Bewust dingen anders te doen. Een gesprek aangaan met je baas, en in plaats van meteen ja-zeggen op een verzoek, even bedenktijd vragen. Een kleine verandering misschien, maar je doet iets anders dan je daarvoor deed en dat heeft het meeste effect. Meteen in actie komen en niet langer uitstellen of wachten op het goede gevoel. Realistische doelen stellen waarbij je je bewust bent van de hindernissen in jezelf en in je omgeving. Juist door te doen ga je je anders voelen, anders denken en dat heeft ook weer effect op je omgeving. En je kunt meteen beginnen! Met kleine stappen gauw thuis.

Eerder verschenen in Tubantia